Afacerea Roşia Montană

Afacerea Roşia Montană

Autor: Mihai Goţiu,

506 pagini, 2013

48.00 lei

comanda cartea Afacerea Rosia Montana

Mihai Goţiu investighează Afacerea Roşia Montană de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a făcut numeroase drumuri şi a locuit luni la rând la Roşia Montană. A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale pe această temă.

A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. A urmărit îndeaproape modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat mişcarea de rezistenţă, fapt care i-a permis să prezică, încă din 2007, că Roşia Montană va deveni cea mai importantă mişcare civică din România şi să indice cu exactitate, cu două luni mai devreme, momentul şi amploarea protestelor din toamna lui 2013. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană, a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.

“România nu va mai fi aceeaşi după Roşia Montană. Deocamdată, Roşia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmpla, la rândul ei, Roşia Montană va salva România. Şi nu e vorba de ieşirea din criza economică, ci de un lucru mult mai important: ieşirea dintr-o prea lungă criză morală”.

Mihai Goţiu, VoxPublica, 15 septembrie 2011

Mihai Gotiu (născut în 6 decembrie 1973, Ilia, jud. Hunedoara). A absolvit Colegiul Naţional „Decebal” din Deva (1992) şi a studiat dreptul şi jurnalistica la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj- Napoca (1992-1997). A debutat în presa scrisă şi în radio în 1993, acoperind toate domeniile jurnalistice (sportiv, social, politic, cultural, economic), colaborând atât cu presa locală, cât şi cu cea naţională. între 2006 şi 2010 a fost redactor-şef la Ziarul Clujeanului, Clujeanul şi Viaţa Clujeanului. Din 2010 este analist-comentator la VoxPublica. In 2013 s-a implicat în redactarea ziarului Apusenii Liberi, realizat pe bază de voluntariat şi tipărit din donaţii publice. Colaborator al Departamentului de Jurnalistică (2007-2009) şi al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie (din 2008) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. în februarie 2012, împreună cu membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană, a realizat primul demers de tip Yes Men din România, cumpărarea naţionalei de fotbal. Este scenarist şi regizor al filmelor din seria Retman şi Retmagia, proiect coordonat de psihologul Daniel David, prin care, în premieră mondială, desenele animate sunt folosite în scop terapeutic în tratarea diferitelor probleme ale copiilor (depresie, furie, teama de a vorbi în public, sentimentul de vinovăţie)

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image