Marea transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre.

Marea transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre.

Autor: Karl Polanyi
Traducere: Ciprian Șiulea
478 pagini

© Kari Polanyi Levitt
© Karl Polanyi 1944, 1957, 2001
First Beacon Paperback edition published in 1957
Second Beacon Paperback edition published in 2001

© TACT, 2013, pentru versiunea în limba română

63.20 lei | Comanda cartea aici si ai discount de 20%
comanda cartea Marea transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre

“În 1944, în timp ce războiul reducea mare parte a Europei la o umbra a ceea ce fusese, doua cărți erau scrise de refugiați. Una, de Friedrich Hayek, Drumul către servitute, punea prăbușirea civilizației europene pe seama îndepărtării de piețe. Cealaltă, de Karl Polanyi, Marea transformare, punea prabușirea pe seama „cruciadei” liberalismului din secolul al XIX-lea de a transforma toate relațiile sociale în relații de piață: ceea ce el numea demolarea societății. După cum ne demonstrează astăzi în mod clar periferia Europei, Polanyi ar trebuit să fie cel ascultat. Marea transformare ne arată cu ajutorul exemplului ascensiunii și declinului ordinii capitaliste liberale a secolului al XIX-lea că piețele sunt niște instituții agile, simultan făcute posibile și subminate de intervenția statului. Dar în loc să celebreze piețele și să denigreze statul, Polanyi ne avertizează că încercarea de a transforma toate relațiile sociale în relații de piață este o idee inerent periculoasă în orice perioadă.” Mark Blyth (Brown University)

În aceste vremuri, este un mare lucru să ai disponibil în traducere românească lucrarea lui Karl Polanyi Marea transformare. Această operă a sintetizat trei idei importante despre dezvoltarea capitalismului: crearea economiei de piaţă liberă a fost rezultatul unei susţinute acţiuni a statului; piaţa nerestricţionată va distruge viaţa omului şi mediul înconjurător; şi contramişcările statului şi societăţii au îmblânzit dominaţia mecanismului de piaţă. Aceste idei au dobândit o nouă actualitate odată cu reîntoarcerea economiei de piaţă după prăbuşirea socialismului de stat în Europa de Est.(Dietrich Rueschemeyer)

Karl Polanyi (1886-1964) este considerat unul din cei mai profunzi și pătrunzători istorici ai economiei. Născut la Viena într-o familie de origine maghiară, a părăsit Austria natală odată cu ascensiunea fascismului și a devenit cetățean britanic. A predat la Bennington College, Oxford University și University of London.

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image